[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.0.98″ background_layout=”light”]
Ademhalen, je doet het de hele dag. Het lijkt zo makkelijk en toch doen we het snel verkeerd. In deze blog vertel ik je de voordelen van een goede ademhaling en geef ik je een paar oefeningen.
Ik zat laatst in de auto met mijn vriend. We reden ’s avonds weer terug naar huis vanuit mijn schoonouders. Het regende dus hij zat wat verkrampt achter het stuur. Hij vertelde dat hij zich niet zo lekker voelde. Hij was al een paar weken grieperig, maar nu had hij het gevoel dat hij niet zo lekker kon ademen.
Dus vroeg ik hem of hij al had geprobeerd om even bewust via zijn buik te ademen? Hij keek me een beetje bedenkend aan. Want hij dacht dat een buikademhaling helemaal niet goed was. Hij was dus bewust steeds hoog aan het ademen. Wat ervoor zorgde dat hij zich kortademig en gestrest ging voelen.
En dit is best logisch. Je lichaam verbind emoties en ademhaling namelijk automatisch met elkaar. Je ademhaling versnelt als je angstig of boos bent en wanneer je moet kalmeren dan begin je te zuchten.
Kijk je liever het filmpje?
[/et_pb_text][et_pb_video _builder_version=”3.0.98″ src=”https://www.youtube.com/watch?v=d3T2oZTWpi0″ /][et_pb_text _builder_version=”3.0.98″ background_layout=”light”]
Doordat we altijd maar bezig zijn, ons druk maken of haasten, is onze ademhaling constant te hoog en te snel. Dit kost energie. Je bent je lichaam onnodig aan het belasten.
Wist je dat piekeren de ademhaling met wel 5 keer versnelt?
Onderzoeker Kevin Yackle heeft in de hersenen een balletje van zenuwen in het ademhalingscentrum gevonden die contact zoekt met het hersengebied dat onder andere stress beheerst. Deze zenuwcellen staan dus in contact met elkaar en zorgen ervoor dat je ademhaling invloed heeft op hoe jij je voelt.
Gelukkig is het makkelijk om te leren om goed te ademen. Je kan beginnen door een paar keer per dag te beginnen met bewust rustig ademhalen. Met je ademhaling bezig zijn is eigenlijk hetzelfde als meditatie. Het is ook niet voor niets dat meditatie en yoga aanraad tijdens de stresscoach trajecten. Wanneer je ademhaling rustiger wordt, verdwijnt het opgejaagde gevoel en geef je je lichaam kans om uit te rusten.
Test jezelf en een oefening
Hoe is jouw ademhaling? Een normale ademhaling in rust is ongeveer 10 keer per minuut. Als jij je eigen ademhaling wil meten kan je het volgende doen.
Pak een vel papier en een pen. Teken golfjes wanneer je ademt, omhoog wanneer je inademt en naar beneden wanneer je uitademt. Zet een timer op 3 minuten. En teken elke keer een golfje bij elke ademhaling. Wanneer de timer gaat dan tel je het aantal golfjes. Deze kan je vervolgens door 3 delen en dan heb je het aantal ademhalingen per minuut.
Zit je vrij hoog in je ademhaling? De volgende oefening kan je elke dag eens doen om je hiervan bewust te worden en deze te gaan verbeteren.
Oefening
Ga zitten en gebruik de timer van bijvoorbeeld je telefoon
Adem 2 seconden in en 4 seconden uit
Probeer via je buik in te ademen
Wacht 2 seconden voordat je weer begint met inademen
Doe deze oefening 10 minuten achter elkaar
[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”3.0.98″ background_layout=”light” header_font=”Playlist Script||||||||”]
Liefs Evelien
[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]