Ik ga niet op tijd naar bed, maar waarom eigenlijk?

14 mei 2021

Ik ga altijd te laat naar bed.

Het is 22.00 uur en mijn telefoon geeft aan dat hij binnen 30 seconden afsluit. Voor mij het teken om naar bed te gaan en te gaan slapen. Dit heb ik zo ingesteld, om overdag een leukere moeder te kunnen zijn. Want ik en te weinig slaap.. nou ja dat is voor niemand gezellig.

Toch druk ik weer op het knopje ‘uitstellen’ en ik scroll lekker verder. Ik het naar bed gaan uit. En ik ben vast niet de enige die dit doet.

Revenge bedtime procastination

Er bestaat hier een term voor: revenge bedtime procrastination. Vooral wanneer je een ‘avondpersoon’ bent schijn je hier gevoelig voor te zijn. En dit doen we graag in goed gezelschap van een beeldscherm, zoals je telefoon of de televisie. We willen op dat moment graag nog even dat moment voor onszelf ervaren. Daarom stel je het naar bed gaan uit. Herken jij dit ook bij jezelf en wil je dit veranderen?

Hoe kan ik eerder naar bed gaan?

Wist je dat we veel invloed hebben op de kwaliteit van onze slaap? Het begint al in de ochtend. Probeer hier veel (blauw) licht tot je te nemen. Ga naar buiten om te wandelen of zorg er in ieder geval voor dat je veel licht ziet. Hiermee zorg je voor een goede aanmaak van je slaaphormonen.

Ook een goed avondritueel is belangrijk. Waarbij je het liefst tegen 20.00 uur wilt gaan beginnen met tot rust te komen. Wat bij de avondmensen lastig is, want die krijgen dan juist nog een boost energie en ideeën waarmee ze aan de slag willen.

Bioritme verstoren

Het gevaar van het steeds later naar bed gaan is dat je je bioritme gaat verstoren. Je went eraan steeds later te gaan slapen, echter uitslapen zit er vaak niet in. Wanneer je dus eerder naar bed wilt gaan ervaar je dat je niet op tijd in slaap komt omdat je bioritme is aangepast. Het kost dus een tijd om dit te resetten.

Tips om eerder naar bed te gaan

Een belangrijke tip is om je gedrag aan te passen. Veel moeders zie ik de hele dag rennen bezig zijn en pas in de avond hebben ze het gevoel iets voor zichzelf te mogen doen. Probeer dit moment naar overdag te trekken. Ga overdag een uurtje iets voor jezelf doen, geef je grenzen thuis aan en doe het desnoods met je kind naast je. Waak ervoor dat je niet alleen maar in de avond me-time hebt. Dit maakt het makkelijker om eerder naar bed te gaan, omdat je niet het gevoel hebt iets gemist te hebben tijdens je dag.

Mocht je het moeilijk vinden om de rust te pakken overdag omdat je altijd AAN staat. Meld je aan voor de mailing en download het e-book ‘Van altijd AAN naar rust en balans’. Hierin deel ik een aantal handige opdrachten en tips met je hoe je overdag al die rustmomenten kunt pakken.

Zorg ook bewust voor een slaapritueel in de avond. Doe rustgevende activiteiten en probeer hierdoor al slaperig te worden. Doe dit elke avond in een zelfde volgorde, zodat dit patroon herkenbaar wordt voor je brein en je vanzelf als moe wordt wanneer je al aan de eerste stap begint.

Probeer een vaste bedtijd aan te houden zodat je geen slaaptekort opbouwt. het tekort aan slaap zal ervoor zorgen dat je stressklachten gaat ontwikkelen. En hier heb je zelf de controle over, dus hup hup naar bed jij!

Ik ben benieuwd of jij nog aanvullingen hebt. Wat doe jij om op tijd in bed te liggen?