Nee zeggen als een pro – 8 tips + cheatsheet

15 februari 2018

Ik moet eerlijk toegeven dat ik het altijd moeilijk heb gevonden om nee te zeggen. Ik kan me herinneren dat ik als kind al na 1 seconde, nadat ik ja had gezegd, al buikpijn kreeg. Mijn hoofd en hart zeiden nee, maar mijn mond zei ja, alweer.

Vind je het prettiger om deze blog te beluisteren als podcast aflevering (12 minuten). Dat kan hieronder.

Waarom is het moeilijk om nee te zeggen?

Ik weet van mezelf dat ik bang ben dat iemand denkt dat ik diegene persoonlijk afkeur. Ik vind het vervelend dat iemand denkt dat ik niet wil helpen omdat ik ze niet aardig vindt. En dat is juist het probleem, dat denken van mij (en van jou waarschijnlijk ook!)

Wat wij voor de ander invullen is vaak niet eens waar. Mensen begrijpen het heus als ik met drie jonge kinderen zeg dat ik niet wil of kan helpen met een schoolavond of uitje. En toch knaagt dan het gevoel: wat zullen ze van me denken?

Nee zeggen kan je leren

Je moet ervaren en voelen dat er niets verandert in de relatie tussen jou en de ander. Als jij nee zegt tegen een ander, zeg je ja tegen jezelf! Met het aangeven van grenzen naar de ander toe geef je jezelf ruimte. Je geeft jezelf tijd. Tijd om iets te doen wat jij WEL leuk vindt! Hoe lief is dat van jezelf?! Juist, heel lief!

En omdat ik weet dat jullie allemaal graag wat liever voor jullie zelf willen zijn heb ik hieronder alle tips en redenen gezet die ik heb geleerd om nee te zeggen.

Weten wat je wel wilt maakt het nee zeggen makkelijker

Zorg ervoor dat je voor jezelf duidelijk hebt wat jij belangrijk vindt. Waar wil jij graag je tijd aan besteden? Voor mij zijn dit bijvoorbeeld mijn gezin, gezondheid, praktijk en sociale contacten.

Wanneer je een verzoek krijgt dat daar niets mee te maken heeft, dan is het makkelijker om nee te zeggen.

Weet hoeveel tijd je te besteden hebt

Maak voor jezelf duidelijk wat je allemaal op een dag/week/maand te doen hebt. En ga vervolgens eens invullen hoeveel vrije tijd jij overhoudt voor jezelf om te doen wat jij leuk vindt. Nu heb je een mooi overzicht van het aantal uur dat je nog vrij kan invullen met verzoeken van een ander. Heb je de tijd en zin dan kan je met volle overtuiging JA zeggen. Maar valt je vrije tijd toch tegen? Dan is het makkelijker om nee te zeggen.

Weet dat je nee zegt tegen het verzoek en niet de persoon

Het kan soms moeilijk zijn om nee te zeggen omdat je de persoon die je iets vraagt heel aardig vindt. Maar je wijst heus de persoon niet af wanneer je een keer geen zin of tijd hebt.

Vraag om tijd om erover na te denken

Je hoeft niet altijd gelijk ja of nee te zeggen. Zeg dat je er even over nadenkt en erop terug komt.

Je mag nee zeggen

Ook al heb je die middag helemaal niks gepland.

Maak van ‘nee’ een volledige zin

Alleen het woord ‘nee’ uitspreken zal voldoende moeten zijn. Je bent mensen geen verklaring schuldig.

Je mag je bedenken

Heb je al ja gezegd, maar begint het te knagen? Dan heb je altijd het recht om je te bedenken. Probeer het dan zo snel mogelijk te doen, want er tegenaan blijven hikken vreet energie!

Zeg nee met je lichaam

Sta stevig rechtop en kijk een ander in de ogen aan. Zo zet je je boodschap kracht bij en weet de ander dat jij het serieus meent.

Webinar

Het kan zijn dat jij de afgelopen jaren zo vaak ‘ja’ hebt gezegd dat je jezelf totaal uit het oog verloren bent. Dat je zelf niet meer weet wat JIJ wilt. Dat maakt dat je te snel ja zegt tegen een ander. Want je hebt je eigen voorkeur nog niet helder.

Als je te lang doorgaat met ‘ja’ zeggen, terwijl jij ‘nee’ voelt, kan dit leiden tot chronische spanning en uiteindelijk burnout. Is het al te ver gegaan en twijfel je of je burnout klachten aan het ontwikkelen bent? Meld je dan gratis aan voor de Masterclass ‘Herstellen van burnout’. Deze masterclass geef ik maandelijks, waarin ik met liefde al je vragen beantwoord.

Ik wil meer weten over de masterclass Herstellen van burnout.