Stressklachten, de meest voorkomende op een rij

06 maart 2018

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22.3″][et_pb_row _builder_version=”3.22.3″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.0.47″][et_pb_text _builder_version=”3.0.101″ link_font=”|||on|||||” link_text_color=”#ffcc00″]

Herken jij stressklachten? Of denk je snel: ach ik stel me aan. Welke klachten moet je serieus nemen? De meest voorkomende klachten deel ik in deze blog met jou. Zodat je op tijd in actie kunt ondernemen om een burn-out te voorkomen.

Let op; ik deel hier de klachten die ik het meest in mijn praktijk hoor. Dit kan voor jou heel anders zijn. Mocht je twijfels hebben of jij stressklachten hebt, neem dan vooral contact op en dan plannen we een gratis gesprek in.

Lichamelijke klachten

De lichamelijke klacht die ik het meest hoor is met stip op 1; vermoeidheid. Je voelt je uitgeput en moe. Verder zorgt stress ervoor dat je je gejaagd voelt en dat je door de gespannenheid last krijgt van spierpijn in je nek en rug of hoofdpijn. Veel vrouwen hebben slaapproblemen, die ervoor zorgen dat je ook in de nacht niet meer kunt opladen.

Cognitieve functies

Wanneer je constant onder stress staat zorgen je hersenen ervoor dat je steeds AAN staat. Om te kunnen overleven is je lichaam zo ingericht dat er minder activiteit is in frontale hersenen (de voorkant van je hersenen). Dit gedeelte van je hersenen zorgt ervoor dat je kan plannen, organiseren, besluiten nemen en alles kan overzien. Door constant aan te staan kost het je mega veel energie om dit te blijven doen.

Zo kan je problemen krijgen met aandacht, concentratie, geheugen en het vasthouden van de rode draad. In je werk merk je dat je fouten gaat maken en langzamer gaat werken. Piekeren en malen zijn ook klachten die ik veel hoor.

Ik heb trouwens een online mini training Piekeren gemaakt, waarin ik je uitleg hoe je van het piekeren kunt afkomen. Als jij je inschrijft via de link ontvang je 3 video’s in je mail. 

Stemming of emoties

Door de overspanning zal je merken dat je heftiger en emotioneler gaat reageren op situaties die je meemaakt. Veel vrouwen voelen zich angstiger, onzeker en machteloos. Ze hebben een gevoel van leegte, depressieve gedachten en hebben last van schuldgevoelens.

Het komt vaak voor dat ze geen zin hebben in activiteiten en moeite hebben met genieten.

Gedrag

Het gedrag is vaak erg helder voor je omgeving, maar zelf valt het je niet altijd op. Wanneer je goed luistert naar je omgeving, kan het zijn de mensen in jouw omgeving jou stressklachten al benoemen. Hierbij kan je denken aan opmerkingen zoals; “Wat ben je toch steeds gehaast”, of “doe toch niet zo druk”.

Zo zijn veel vrouwen zich voortdurend aan het haasten, ook al is daar geen reden toe. Je kan het ook merken aan dat je je werk niet afkrijgt en mee naar huis neemt. Of geen pauzes meer neemt tijdens je werk.

Veel vrouwen krijgen ook moeite met nee zeggen en delegeren. Dit gaat op den duur leiden tot sociaal terugtrek gedrag. Je hebt geen zin meer in afspraken of andere verplichtingen.

Ook hoor ik dat vrouwen vluchten in hanggedrag, zoals veel tv kijken, op de telefoon zich verliezen in social media en te laat naar bed gaan.

Dit zijn de meest voorkomende stressklachten die ik zie in mijn praktijk.

Mocht je jezelf hier in herkennen of twijfel je, stuur me dan een bericht. Dan plannen we een gratis gesprek in geef ik je gelijk wat tips waarmee je aan de slag kunt.

Wil je liever eerst zelf aan de slag, download dan gerust mijn e-book of doe mee aan de online mini training Piekeren.  

Succes!

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]