De mindset van ontspannen en succesvolle moeders

14 januari 2019

Andere ontspannen en succesvolle moeders. Hoe doen ze dat toch allemaal? Welke mindset hebben ze zich gemaakt waardoor ze veel gedaan krijgen, maar weinig stress ervaren? In deze blog deel ik de belangrijkste skills en succesvol gedrag wat je zal helpen ontspannen en succesvol in het leven te staan.

Positieve mindset

Vrouwen die veel stress ervaren hebben een andere mindset dat vrouwen die weinig stress ervaren.

Ze kunnen dezelfde situatie meemaken maar er toch anders mee omgaan. Als je denkt dat je een situatie wel aankan, zal je minder stresshormonen aanmaken dan wanneer je denkt dat je een situatie niet aankunt. Je voelt je hierdoor sneller onveilig en hebt het gevoel dat je moet vechten of vluchten.

Ben je gewend om situaties vanaf de positieve kant te bekijken, zal je minder stress ervaren dan wanneer je alles negatief benaderd. Met dezelfde reden als hierboven.

Maar hoe verander je dit? Ik hoor vrouwen vaak genoeg zeggen: “Ja, zo ben ik nou eenmaal. Dat heb ik altijd al zo gedaan.” Het klopt dat hier geen quick fix voor bestaat. Gedurende je leven heb je op een bepaald manier leren denken en dit is een korte route geworden in je hersenen.

Het is nodig om de structuur in je hersenen te veranderen. Dat het een andere route gaat nemen bij een bepaalde situatie. Dit ging eerder onbewust, dus je zal ervoor moeten zorgen dat je heel bewust bezig gaat met het veranderen van je gedachten. Je kunt jezelf helpen door allerlei helpende gedachten op te schrijven. Zo kan je bij een niet helpende gedachte gelijk een nieuwe gaan koppelen. En deze meer lading geven door het te koppelen aan een emotie. Dit doe je door je voor te stellen hoe jij je zal voelen als je iets denkt of doet. Hierdoor kan je het beter opslaan en onthouden.

 

Helpende gedachten

Wanneer je aan de slag gaat met een positieve mindset zal je dus helpende en positieve gedachten voor jezelf gaan formuleren. Hieronder alvast wat inspiratie.

Ik moet goed voor mijzelf zorgen, zodat ik de beste versie van mezelf kan zijn. En daardoor kan ik ook beter voor anderen zorgen, zonder mijzelf tekort te doen. In plaats van eerst voor een ander te willen zorgen en daarna pas voor jezelf te mogen zorgen. Succesvolle en ontspannen moeders kunnen het zich niet veroorloven om zichzelf op de laatste plaats te zetten. Ze weten dat kleine kinderogen op ze letten en dit voorbeeld overnemen.

Ik neem op tijd pauze, want mijn lijf heeft dit nodig. In plaats van harder door te werken en de pauze over te slaan omdat ze het snel af willen. Leer je stopemoties kennen, zoals geen zin meer hebben, moe worden, gapen, droge ogen, niet rustig meer kunnen zitten.

(Die laatste herken ik doordat ik niet meer fijn kan zitten, dus pak ik nu een moment voor wat fruit, drinken en plaspauze voordat ik verder werk.)

Wat ik nu doe is belangrijk. In plaats van steeds te stoppen om een andere te helpen. Leer om je taken af te maken en niet te multitasken. Dit geeft je veel meer rust.

Ze vragen zich regelmatig af: Hoe voel ik me en hoe vind ik het om dit om te doen? In plaats van meegezogen te worden in de agenda van een ander. Als je zelf niet weet wat je wilt dan bedenkt een ander wel een invulling voor je. Weet wat je leuk vindt en maak hier tijd voor vrij. Dit zorgt ervoor dat je minder de behoefte voelt om te vluchten in social media om tijd voor jezelf te claimen.

Ik mag nee zeggen als ik er geen zin in heb. In plaats van ja zeggen omdat ze mensen niet teleur willen stellen.

Ik ben helder en voorspelbaar door mijn grenzen aan te geven en door de ander verantwoordelijk te laten voor zijn eigen taken. In plaats van zich voor alles verantwoordelijk te voelen en hierdoor alles onder controle willen houden.

Een vaak gehoord excuus is dat je graag eerst meer zelfvertrouwen wilt hebben voordat je met nieuw gedrag aan de slag wil dat buiten je comfortzone ligt. Maar het werkt echter andersom. Wanneer je iets nieuws doet, zal dit gaan zorgen voor meer zelfvertrouwen.

Werken aan een goede mindset  en bijhorende vaardigheden (zoals assertief zijn, grenzen aangeven, op tijd rusten) kan een overspanning voorkomen. Mocht je hier hulp bij willen mag je mij altijd mailen via info@evaacoaching.nl of download het e-book en ga er direct mee aan de slag!

 

ebook
Download het ebook gratis

Schrijf je in voor wekelijkse video’s en tips die ik je stuur per mail en ontvang direct het ebook ‘Mindful moederschap en het creëren van rust’