Wees jezelf te slim af!

13 augustus 2020

Als deze hitte mij een ding heeft geleerd is het wel dat wij er geen leukere mensen van worden. Poeh.. het is me wat. De nachten waren pittig, want ja.. we hebben geen airco (mag niet van m’n milieuvriendelijke man ). En dat maakt iedereen overdag hangerig en iets wat chagrijnig. 

Maar dat is niet waar ik het over wil hebben, want ik wil graag een inzicht met je delen die ik vanochtend tijdens de afwas kreeg. 

Vanochtend ging ik live in de Facebookgroep van het online programma en er werd me een vraag gesteld. Ik weet niet meer precies wat het was, maar ineens hadden we het over dat stemmetje in ons hoofd. Dat eigen stemmetje waarmee je in discussie gaat, wanneer je iets doet waarvan je weet dat je er eigenlijk mee moet stoppen. 

Wanneer Neflix vraagt: Ben je nog aan het kijken. En je in je hoofd denkt: “oeeeeeh ik moet nu echt stoppen met kijken, maar ik heb geen zin om wat anders te doen.” 

Dat gesprek dat je dan met jezelf aan gaat. Wat mega veel energie kost. Terwijl je weet dat de hond nog uit moet of een ander klusje dat jij je had voorgekomen. 

Ik heb haar geantwoord dat ze die dat kleine moment van weerstand even door moet. Het is vaak maar een aantal seconden die vervelend aanvoelen. Dus toch die tv uitzetten en opstaan. Of toch die jas aantrekken en de deur uitlopen. Als je eenmaal bezig bent gaat de rest vanzelf. 

Toen ik tijdens de afwas nog even de live uitzending aan het nadenken was ging er ineens een lampje branden. 

TELLEN.. Evelien.. je had moeten zeggen dat ze moest gaan tellen. En voordat ze bij drie is moet ze het al doen. 

Dit werkt mega goed. Ook bij kinderen 😉 En ik zal je vertellen waarom. 

Wanneer jij jezelf toestaan om met jezelf in gesprek te gaan over iets wat je wel/niet moet doen. Dan ga je langs alle gebieden in je brein. Het oergedeelte van je brein zal aangeven dat iets gevaarlijk is, het gaat kijken naar associaties, je gaat wikken en wegen. Grote kans dat je blijft doen wat je doet, want wij mensen houden niet van verandering. 

Zeker niet wanneer we iets doen wat we leuk vinden. 

Dus ga niet die discussie aan.

Als dat stemmetje (dat vrijwel altijd gelijk heeft) weer eens begint, tel dan tot 3 en ga het direct doen. En doe dit hardop! Je denkt: ik moet eigenlijk niet nog een aflevering kijken en EEN, TWEE, DRIE… BAM TV uit!  

Zo heb ik na het kijken van een aflevering op Netflix (Virgin River, aanrader hoor..) ineens de tv uitgedaan en ben de tent buiten gaan opruimen. Niet stiekem nog een aflevering gekeken, niet eerst nog op social media, niet eerst nog zappen en toevallig say yes to the dress gekeken.

Het klinkt misschien mega kinderachtig, maar hĂ©.. als het werkt, dan werkt het. 

Herken jij dit ook bij jezelf? En wil je hier iets aan veranderen?

Want ontspanning is heel belangrijk! Maar te veel lanterfanten, zorgt er voor dat we niet gedaan krijgen wat we willen doen. En DAT zorgt op zijn beurt weer voor stress. 

Dus zorg voor een goede afwisseling van inspanning en ontspanning. En als die overgang moeilijk voor je is, kan je gaan tellen. 

Mocht je denken: och Evelien ik sta constant te stuiteren, die UIT knop voor ontspanning kan ik helemaal net vinden. Dan is het wellicht fijn voor je om eens te sparren. Ik heb vast en zeker een aantal goede tips voor je waardoor je leert om wel in die ‘uitstand’ te komen. We kunnen een gratis gesprek plannen en dan denk ik met je mee hoe jij weer zo snel mogelijk van stress naar rust kunt gaan!