Burn-out voorkomen? Tips voor focus inclusief gratis download

08 februari 2019

Hoe gaat het met je? Druk? Dat antwoord hoor je regelmatig om je heen. Iedereen lijkt maar druk te zijn met van alles en niets. Toch merk ik dat mensen dit liever willen veranderen. In deze blog ga ik je wat tips geven hoe je ervoor kunt zorgen dat je meer focus aanbrengt in je leven. Waardoor jij je minder druk zult gaan voelen.

burn out voorkomen tips voor focusinclusief gratis download

Ontspanning en afleiding

Ontspanning en afleiding lijken erg op elkaar. Wanneer jij op de bank ligt lekker te scrollen door je social media kanalen. Is dit dan ontspanning of afleiding? Voor mij is dit afleiding, je bent vooral kennis aan het consumeren en je brein blijft actief. Wil je meer focus creëren in je dag dan mag je onderscheid gaan maken tussen ontspanning en afleiding. Een vervolgens onderscheid tussen belangrijk en onbelangrijk.

Maar hoe kom je er nou achter wat je belangrijk of onbelangrijk vindt?

Normen en waarden

Dit heeft te maken met je normen en waarden. Heb je wel eens stil gestaan bij welke waarden jij wilt nastreven in je leven? Wat vind je nou écht belangrijk? Waardoor voel jij je aan het einde van de dag bevredigd en ga je met een fijn gevoel slapen? Wanneer je weet wat jouw kernwaarden zijn dan kan je dit gebruiken om een focus aan te brengen in je dag. Je wil je dan namelijk meer richten op de taken en activiteiten die horen bij je kernwaarden.

Heb je familie en liefde bijvoorbeeld als waarden, dan zal het je weinig energie kosten om naar deze waarden te handelen. Activiteiten die daarbij passen als op bezoek gaan bij familie of samen iets ondernemen met partner en kinderen zullen je een fijn gevoel geven. In lijn leven met jouw waarden zorgt voor een heldere focus.

Nu zorgt dit er alleen niet voor dat je niet overspannen of burn-out raakt. Naast doen wat je belangrijk vindt is genoeg herstellen de sleutel tot een ontspannen leven.

Hersteltips

Hoe herstel je genoeg:

Op tijd naar bed, voldoende slapen en eventueel in de middag relaxen of een middagdutje.

Wissel inspanning en ontspanning met elkaar af

Werk niet te lang door aan een taak (neem stopemoties serieus)

Krijg controle over je gedachten, blijf niet altijd bezig in je hoofd

Rust voldoende en onderneem leuke activiteiten waar je blij van wordt.

En met het laatste hebben we de cirkel weer rond. Want deze activiteiten passen weer bij je waarden. Wil je een lijst met waarden downloaden zodat je kunt aanstrepen welke voor jou van belang zijn? Als je HIER klikt kan je hem downloaden en uitprinten. Laat je me hieronder weten wat jouw waarden zijn?

ebook
Download het ebook gratis

Schrijf je in voor wekelijkse video’s en tips die ik je stuur per mail en ontvang direct het ebook ‘Mindful moederschap en het creëren van rust’